Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis
november 1, 2023
Ingredienser
Potatis små – 800 g
Smör – 2 msk
Salt
Peppar
Röd lök – 1/2 st
Bacon – 1 paket
Soltorkade tomater – 6 bitar
Flytande smör – 4 msk
Sambal oelek – 1 tsk
Vitlöksklyfta – 2 st
Torskryggfilé – 4 st
Färsk persilja – 2 msk
Timjan
Oregano
Instruktioner
1. Koka potatisarna med skal till de är klara. Kontrollera med en tandpetare. Ringla smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och knacka sönder dem med något trubbigt. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna cirka 5 minuter – de ska bli lite knapriga på ytan.
2. Klyfta löken och skär baconskivorna i 3 remsor på längden. Stek lök och bacon tillsammans i cirka 3 minuter. Strimla soltorkade tomater tunt och blanda sedan med lök och bacon. Ringla smör i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar och rör ihop med smöret. Lägg i de tinade torskryggsfiléerna och klipp över persilja. Salta och peppra ett varv och smula över örter. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. Tag ut efter halva tiden och ös fisken med smöret.
3. Dela morötterna på längden och sjud 5 minuter i saltat vatten tillsammans med bönorna.